Mikroişlemciler ve Programlama Ders Notu(1.Hafta-Teorik)
Bölüm 1 (Giriş)
Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliğinin temel noktası mikroişlemcilerdir.
Mikroişlemci ile bir cihazı kontrol etme işlemi Giriş/Çıkış ve hafıza elemanı gibi ek birimlere ihtiyaç duyar.
Mikroişlemci, saklı bir komut dizisinin ardışık olarak yerine getirerek veri kabul edebilen ve bunları işleyebilen sayısal bir elektronik eleman olarak tanımlanabilir. Temelde mantık kapılar, flip-floplar, sayıcı ve saklayıcılar gibi standart sayısal devrelerden oluşur.
Genel olarak bilgisayar ikiye ayrılır;
Yazılım(software)
Donanım(hardware)
Bu iki birim birbirlerine bağlı olarak çalışırlar ve biri olmadan diğeri görevini tam olarak yerine getirememektedir. Yazılım, donanımın hangi yönteme göre nasıl çalışacağını gösteren sanal uygulamadır.
Genel Bilgisayar Yapısı |
Mikroişlemcinin diğer birimlerle iletişimini sistem yolu sayesinde yapar(Veri yolu, kontrol yolu, adres yolu).
Bilgisayarın bilgiyi işlemedeki ana karar verici sisteminin kalbi sayılan birim mikroişlemci olan CPU'dur. CPU tarafından gerçekleştirilen iki temel işlem vardır. Birincisi, komutların yorumlanarak doğru bir sırada gerçekleştirilmesini sağlayan kontrol işlevi diğeri toplama, çıkarma vb. özel matematik ve mantık işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan icra işlevidir.
Mikroişlemciler mantıksal 1 ve 0 esasına göre çalıştığından , verilen komutlarında bu esasa dayanması gerekmektedir. Kısaca sayısal bilgisayarların kullanıldığı doğal ile makine dili denmektedir. Yazılan yazılımın(yüksek, orta seviye diller) makine tarafından anlaşılıp işlenmesi için derleyici, yorumlayıcı ve assembler gibi aracı birimlere ihtiyaç vardır.
Yazılım 3 farklı seviyede incelenir;
1. Yüksek seviyeli
2. Orta seviyeli
3. Düşük seviyeli
Yüksek seviyeli dillerin kontrol sistemlerinde kullanılması zordur. Yüksek seviyeli dilde yazılan yazılım derleyici tarafından derlendiğinde bilgisayar bunu düşük seviyeli dil olan makine diline derleyici tarafından çevirerek yorumlar ve işler.
Orta seviyeli dillerin(assembly) kontrol sistemlerinde kullanımı uygundur. Assembly dilini kullanırken donanımı bilmemiz zorunludur. Assembly makineye yönelik dillerdir ve her mikroişlemci için farklı olarak yazılır. Bu dilde programcı kullandığı bilgisayarın donanımını ve adresleme tekniğini iyi bir şekilde bilmelidir. Bu işlemler programcı tarafından üreticin firmanın mikroişlemciye ait yayınladığı databook yönergelerine bakarak el ile yada assembler denilen assembly derleyici yardımıyla yapılır. Assembly dili konuşma dilinde emir şeklideki cümlelerden özenle seçilerek alınmış ve sayısı genelde üç en fazla 4 harften oluşmuş komut anlamı ifade eden hatırlatıcılar içerir.
Son Güncelleme : 7/10/2020 22:30
Yorumlar
Yorum Gönder